Преминуо Кемал Монтено

Kemal-Monteno-1
Познати сарајевски певач и музичар Кемал Монтено преминуо је у Загребу од јаке упале плућа и компликација које су уследиле након трансплантације бубрега.
Популарни сарајевски кантаутор Кемал Монтено преминуо је у 67. години у 11 часова у Загребу од компликација које су уследиле након трансплантације бубрега у новембру прошле године, јављају медији широм региона.
Након операције пре две недеље, чувени уметник је опет завршио у болници због високе температуре и ослабљеног имунитета. Монтено је недавно оболео и од упале плућа, која се на крају показала кобном.
Монтено је рођен пре 66 година у Сарајеву, отац му је био Италијан, а мајка из Босне. Богату каријеру почео је да гради шездесетих година прошлог века на фестивалу „Ваш шлагер сезоне“, на којем наступа с песмом Лидија.
Управо захваљујући том фестивалу, Кемо, како су га од миља звали пријатељи, осваја симпатије публике широм региje и редовно осваја многобројне награде и признања за свој рад.
Крајем седамдесетих публику осваја песмама Земљо моја и Сарајево, љубави моја, а током каријере објавио је укупно 15 албума. Певач је истицао како му је као вечна инспирација често служила дугогодишња партнерка, супруга Бранка, с којом је добио ћерку Адријану и сина Ђанија.
Одликовао га је лирски, романтичарски израз у којем су, наводе стручњаци, на јединствен начин обједињени мотиви босанске севдалинке са медитеранским шармом италијанске канцоне.
Колеге затечене вешћу о смрти
Сарађивао је са бројним познатим именима југословенске сцене попут Арсена Дедића, Здравка Чолића, Оливера Драгојевића, Терезе Кесовије, Габи Новак, Неде Украден.
Колеге и пријатељи Кемала Монтена затечени су вешћу о смрти цењеног музичара.
Здравко Чолић је на Фејсбуку написао: „Почивај у миру, драги Кемице!“ Колегинице Нина Бадрић и Северина такође су се на друштвеним мрежама опростиле од Кемала.
„Потпуно сам затечен том вешћу. Иако је био болестан, увек се некако враћао и мислили смо да ће такав човек преболети све те проблеме које је имао. Кемо је био један од хероја моје младости, велики кантаутор… Цела музичка сцена и поп култура је изгубила једног великог Кему“, рекао је Дино Мерлин за Klix.ba.