Princ Čarls nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji…

carls Princ Čarls nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji i oni koji su imali tu čast da ga upoznaju kažu da je veoma neposredan i prirodan.Istoričarka Dubravka Stojanović imala je tu čast da bude lični vodič princu Čarslu i njegovoj supruzi vojvotkinji od Kornvola tokom šetnje Kalemegdanom. Ona je ispričala šta je to princa Čarlsa najviše zabavilo, čime je bio iznenađen, i šta to nije znao da se desilo.Princu Čarlsu govorila o istroji, geografiji i simbolima.
„Pričala sam o dinamičnoj istorji Beograda, šta se dešavalo i kako se sve menjalo. Pokazala sam mu ušće Save u Dunav i objasnila da je to mesto gde geografija objašnjava istoriju, da je to mesto prožimanja kultura, i koliko je ono suštinski važno za razumevanje istorije Beograda i Srbije uopšte“, ispričala je istoričarka Stojanović.Prema njenim rečima, princu je bila veoma zabavna priča o spomeniku “Pobednik” i tome kako je umesto na Terazijama završio na Kalemegdanu.
To je ona priča o tome da su beogradske dame bile veoma ljute i burno reagovale na ideju da golog muškraca visokog 14 metara gledaju usred centra grada.“Princ je veoma prirodan, neposredan, komunikativn, sve ga je zanimalo. Interesovao se najviše i oko izložbe o bombardovanju iz Prvog svetskog rata na šetalištu na Kalemegdanu“, ispričala je istoričarka.