Putin: Napad vodi u terorizam

PutinPredsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi vojna intervencija SAD u Siriji mogla da izazove širenje sukoba izvan granica te zemlje.On je istakao da sirijski pobunjenici stoje iza napada izvršenog hemijskim opružjem, koji je imao za cilj da izazavove pretnju SAD vojnom intervencijom protiv režima sirijskog predsendika Bašra al-Asada.
U autorskom tekstu u „Njujork Tajmsu“, objavljenom kasno sinoć, Putin je naveo da su pobunjenici izveli napad na Gutu 21. avgusta kako bi izazvali pokretanje vojne intervencije u svoju korist, prenele su agencije.
„Nema sumnje da je bojni otrov upotrebljen u Siriji“, napisao je Putin i dodao, „ali sve ukazuje na to da ga nije upotrebila sirijska vojska, već opozicione snage, da bi izazvale intevrenciju moćnih stranih porovitelja“. Predsednik Rusije je istovremeno upozorio da bi eventualni američki vojni napad na Siriju koji bi se dogodio bez odobrenja Ujedinjeneih nacija potkopao uticaj svetske organizacije i sa sobom doneo rizik izbijanja šireg regionalnog sukoba.
„Potencijalni napad Sjedinjenih Američkih Država protiv Sirije, uprkos protivljenju mnogih država i velikih političkih i verskih lidera, uključujući papu, imao bi za rezultat jos veći broj nevinih žrtava i eskalaciju, potencijalnog širenja sukoba izvan sirijskih granica“, napisao je Putin i dodao da: „Moramo da prestanemo da koristimo jezik sile“.
Prema njegovom mišljenju, napad bi pojačao nasilje, izazvao novi talas terorizma i mogao da potkopa multilateralne napore da se reši problem iranskog nuklearnog oružja i izraelsko-palestinski sukob.
Putin je naveo da je alarmantno to što je vojna intervencija u drugim državama postala „uobičajena“ stvar za SAD. „Da li je to dugoročni interes Amerike? Sumnjam. Milioni (ljudi) širom sveta sve više vide Ameriku kao model demokratije, ali koja se oslanja isključivo na primenu brutalne sile, učvršćujujći koaliciju pod sloganom ‘ili ste sa nama ili ste protiv nas“.
Predsednik Rusije, takodje, je odbacio tvrdnje američkog predsednika Baraka Obame o „američkoj izuzetnosti“ ocenivši kao izuzetno opasnim ohrabrivanje ljudi da misle za sebe da su posebni.
„Postoje velike i postoje male države, bogate i siromašne, one sa dugom tradicijom demokratije i one koje tek pronalaze put ka demokratiji. Svi smo različiti (ali) … ne smemo da zaboravimo da nas je Bog sve stvorio jednakima“.
On je naveo da je njegovo neuobičajeno obraćanje u „Njujork Tajmsu“ prilika da se „direktno obrati američkom narodu i njihovim političkim liderima“.
Putionov autorski tekst pojavio se u „Njujork Tajmsu“ pred današnji dvodnevni susret šefova ruske i američke diplomatije, Sergeja Lavrova i Džon Kerija u Ženevi koji će biti posvećen rešavanju sirijskog probleme. Dvojica zvaničnika su juče razgovarali telefonom o Siriji, kako je navelo Ministarstvo inostranih poslova Rusije, na inicijativu Kerija.