Keri i Lavrov, pregovori o Siriji

Keri i LavrovDržavni sekretar SAD Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastaće se danas u Ženevi kako bi pokušali da postignu dogovor o sirijskom hemijskom oružjuKeri i Lavrov će pokušati da se dogovore o rezoluciji Saveta bezbednosti UN kojom bi se od Sirije zahtevalo da preda sve svoje hemijsko oružje ili da u suprotnom snosi posledice, javio je AP, pozivajući se na izvore iz stejt departmenta.
Ruski predsednik Vladimir Putin je uputio apel američkom narodu zbog krize u Siriji. U članku koji je objavio Nju Jork Tajms, on je upozorio da je bi SAD-ov napad na Siriju mogao da pokrene novi talas terorizma.
Putin u komentaru dodaje da milioni ljudi misle da SAD nije model demokratije, nego država koja se oslanja na silu. Rusija je poslala u Vašington detalje svog predloga da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu.
Keri je ranije rekao da svaki plan o tome da se tako nešto učini mora da sadrži „posledice“ ukoliko se ispostavi da je to samo taktika za odlaganje američke vojne intervencije. Sirija je prihvatila predlog Rusije, navodeći da će se time „otkloniti osnove za američku agresiju“.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da su šefovi ruske i američke diplomatije razgovarali u sredu telefonom o Siriji.
Razgovori između ruskog ministra spoljnjih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Džona Kerija mogu trajati nekoliko dana, izjavio je izvor iz stalne ruske misije u UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.
Sastanak bi trebalo da počne u četvrtak i da bude završen u petak, ali nije isključena mogućnost da bude nastavljen i u subotu, rekao je ruski diplomata za Itar-Tass.
Za sada nema informacija da bi u razgovorima mogla učestvovati treća strana. To će biti bilateralni razgovori i ne očekuje se učešće UN, kazao je diplomata.
Direktor Informativne službe UN u Ženevi Korin Momal-Vanijan kaže da UN nisu tražile učešće u razgovoru i da specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi neće učestvovati na sastanku.
Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je u sredu da Keri „takođe planira da razgovara sa izaslanikom UN i Arapske lige Lahdarom Brahimijem“. Ona je rekla da joj nije poznato da je planiran trojni sastanak Kerija, Lavrova i Brahimija, preneo je Rojters.
„Očekujemo da će razgovori trajati dva dana. Mogli bi potrajati i kraće ili duže, mi smo svakako fleksibilni u tom smislu“, navela je predstavnica za štampu Stejt departmenta, javio je Rojters.
Lavrov i Keri bi trebalo da se sastanu u jednom od ženevskih hotela. Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o Siriji, koja je trebalo da se održi u utorak u 22 časa, odložena je do daljeg, na zahtev Rusije koja je i zakazala taj sastanak, a razlog još nije saopšten.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je da snažno podržava američko-ruske razgovore za koje se nada da će voditi dogovoru.
Predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN- Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD razgovarali su u Njujorku u sredu, iza zatvorenih vrata, o Siriji, ali nije bilo pravih pregovora, rekao je jedan diplomata.