SAD:Policija ubila bolesnog mladića

sadPolicija je došla kako bi uhapsila mladića sa Daunovim sindromom, nakon što u bioskopu u okolini Vašingtona, nije kupio kartu. Mladić preminuo tokom hapšenja.Dvadesetšestogodišnji Itan Sejlor bio je mladić sa Daunovim sindromom koji je voleo muziku i policiju, pa je povremeno zvao broj 911 samo da bi nešto pitao policajca na centrali.Sada se istražuje njegova smrt, upravo od policijske ruke. Sejlor, miran i povučen momak iz okruga Frederik u predgrađu Vašingtona, preminuo je u bioskopu u januaru ove godine, nakon intervencije četvorice policajaca. Ministarstvo pravde SAD je odlučilo da ponovo otvori istragu, pošto je tužilaštvo ranije saopštilo da nema osnova za krivično gonjenje policajaca.
Sejlor je 12. januara bio u bioskopu, uz devojku koja se brinula o njemu. Nakon što je odgledao film, ostao je u sali želeći da ga još jednom vidi. Tada su zaposleni u bioskopu pozvali trojicu policajaca, koji su van radnog vremena bili zaposleni kao čuvari u tržnom centru Vestvju Promenejd, tražeći da Sejlora izbace iz sale ako ne kupi kartu. Šta se dalje dešavalo, sada je predmet nove istrage.
Portparolka šerifove kancelarije u Frederiku Dženifer Bejli kaže da je mladić psovao policajce, koji nisu nosili uniforme, šutirajući ih i udarajući.
Policajci su ga savladali uz upotrebu tri para lisica, i izneli ga iz bioskopske sale.Prema navodima policije, Sejlor se u jednom trenutku našao na zemlji, pokazujući znake zdravstvenog napada. Ubrzo je preminuo.
Obdukcionim nalazom je ustanovljeno da se njegova smrt vodi kao ubistvo, koje je rezultat gušenja.
Devojka koja se brinula u Sejloru, u trenutku ulaska policije razgovarala je telefonom sa majkom mladića sa posebnim potrebama.“Rekla sam policajcima da ne mu ne prilaze, da ima Daunov sindrom i da sačekaju mene. Nisu hteli da me poslušaju“, rekla je ona.
„Itan je bio osoba sa posebnim potrebama, a ne kriminalac“, istakao je porodični advokat Džozef Ispo i dodao da policajci očigledno nisu prošli obuku kako reagovati u situaciji u kojoj se suoče sa osobom sa posebnim potrebama. Portparolka policije međutim kaže da svi policajci prolaze godišnji trening kako da postupaju sa ljudima „koji imaju mentalne probleme“. Trojica policajaca koji su učestvovali u intervenciji u kojoj je nesrećni mladić nastradao, posle višemesečne istrage oslobođeni su odgovornosti.
Poručnik Skot Džuel, narednik Rič Rokford i pozornik prve klase Džejms Haris bili su na plaćenom odsustvu dok je trajala istraga.
Predsednica Nacionalnog udruženja osoba sa Daunovim sindromom Džuli Cevalos rekla je da se nada da bilo kakve greške i nerazumevanja policijskih službenika u ophođenju sa ovakvim osobama neće biti tolerisane. Oni koji su poznavali Sejlora i dalje ne veruju da ga nema. „Uvek je dolazio da pruži zagrljaj i da stavi glavu na moje rame. Ostajao bi u zagrljaju, sve dok sam ja bio spreman da tako stojim“, ispričao je Pol Fos, sveštenik crkve u koju je mladić išao.
Komšija Kam Overs, koji ima sina koji je isto godište kao i Sejlor, priseća se kako su se godinama igrali.“On je bio najbolji kad se igraju žmurke, jer je mogao da bude na istom mestu skriven sve dok ne bi bio pronađen“, kazao je Overs. Tužan slučaj je poprimio nacionalnu pažnju medija u SAD i o njemu su pisali Vašington Post i Njujork Tajms. Sada se oglasilo i Ministarstvo pravde, naloživši novu istragu.