Samit EU – vreme za stav prema SAD?

Germany US Allies SpyingEvropski lideri sastaju se na samitu EU kako bi razgovarali o ekonomiji, ali se pretpostavlja da će ključna tema biti prisluškivanje koje sprovode vlasti SAD.Lideri se sastaju u Briselu dan nakon što su stigle informacije da su američki obaveštajci navodno prisluškivali mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel, dok je francuski „Mond“ nedavno objavio da je NSA „obradila“ milione telefonskih poziva u Francuskoj.
Kako piše BBC, čelni ljudi u Evropi će verovatno pokušati da iskoriste priliku da zatraže dodatna objašnjenja od američkih vlasti.
Portparol nemačke kancelarke je izjavio da je Merkelova već pozvala predsednika SAD Baraka Obamu kako bi mu „lično, jasno stavila do znanja da se nedvosmisleno protivi ovakvoj praksi“ i istakla da je tako nešto „potpuno neprihvatljivo, ukoliko se navodi potvrde kao tačni“.
Iz Bele kuće je poručeno da „SAD visoko cene saradnju sa Nemačkom i da nikada nisu, niti će nadzirati komunikaciju kancelarke“.
„I današnja izdanja nemačke štampe odražavaju ljutnju. Stav je da je Nemačkoj naneta ozbiljna uvreda, a u jednom od uredničkih komentara piše da bi prisluškivanje Merkelove značilo ‘napad na njeno političko srce'“, piše BBC.
Zvanično, dvodnevni samit bi trebalo da bude posvećen povećanju zaposlenosti u Evropi, kao i digitalnoj ekonomiji, ali će nemačka kancelarka i predsednik Francuske Fransoa Oland svakako na sto staviti pitanje zaštite podataka.
Francuski premijer Žan-Mark Ero je i ranije najavio da će ta zemlja insistirati na tome da se u Briselu raspravlja o američkom špijuniranju evropskih saveznika, ali je Rojters tada naveo da „nema mnogo saglasnosti među članicama EU o tome da li se konfrontirati sa SAD o tom pitanju, budući da mnogi od njih blisko saradjuju sa Vašingtonom u obaveštajnim pitanjima“.
Osim toga, tokom dvodnevnih razgovora tema će verovatno biti migranti, pre svega zbog tragedije kod Lampeduze u kojoj je stradalo više od 300 ljudi.
Analitičari kažu da je krajnje vreme da Evropska unija definiše zajednički stav o tome kako da odgovori na sve veći priliv izbeglica iz regiona u konfliktu.