Sindikat: Otpušteno 128 prosvetara

SkolaOd početka školske 2013/2014. godine za tehnološki višak proglašeno je 128 prosvetnih radnika, dok je 6.000 prosvetara ostalo sa smanjenim fondom časova.Predsednik Unije prosvetnih radnika Srbije Dejan Matijević, koji jeizneo te podatke, kaže i da je broj prosvetnih radnika koji su proglašeni za tehnološke viškove dobijen iz 600 škola koliko Unija obuhvata.
„Ono što je veći problem jeste da je oko 6.000 ljudi ostalo sa smanjenim fondom časova. Ako su pre imali 60 odsto časova, sada je to smanjeno na 40, što znači da oni ne mogu da ispune punu radnu normu“, kazao je Matijević.
Prema njegovim rečima, u nekim školama se na listama viškova ne nalaze zaposleni s nepunim fondom časova, što dovodi do toga da se u radni odnos primaju novi ljudi, umesto da se preuzmu već zaposleni kako bi im bilo omogućeno puno radno vreme.
Na sastanku koji je Unija prosvetnih radnika Srbije imala a ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislavom Jovanovićem u utorak 8. oktobra, ministar je izjavio da smatra da „direktori treba da se bave boljitkom zaposlenih“ i da svi treba da rade u interesu đaka, navodi se na sajtu Unije.