Otvorena konferencija o pomirenju

KONFERENCIJA "NOVI BALKAN - MIR, RAZVOJ, INTEGRACIJE"U Beogradu otvorena Međunarodna konferencija o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbednosti na Balkanu, koju organizuje Evropski centar za mir i razvoj.Obraćajući se učesnicima konferencije, koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek rekao je da se u ovom trenutku čini da ekonomske promene na Balkanu pokazuju neke dobre znake i ocenio pozitivnim to što je Hrvatska zvanicno članica EU. Busek, koji je predsednik Instituta za dunavski region i centralnu Evropu, rekao je da ne treba očekivati da će ostale zemlje Balkana vrlo brzo da se priključe EU, ali da je važno početi pregovore o pristupanju. „Mi imamo interes, u globalnom kontekstu, da Balkan bude stabilan i da JIE bude stabilna“, rekao je Busek.
On je istakao da je vrlo važno da ljudi zajednički rade na konkretnim pitanjima i da to uvek može doneti dobre rezultate. Na otvaranju konferencije je bilo predviđeno da se obrate i bivši generalni sekretar UN Butros Butros Gali i nekadašnji generalni podsekretar UN i specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši.
Oni su bili su sprečeni da prisustvuju konfrenciji i na početku skupa su pročitana njihova pisma učesnicima, u kojima se izvinjavaju zbog sprečenosti da dođu. Tema ovogodišnje dvodnevne konferencije, devete po redu, biće „Novi Balkan – mir, razvoj, integracije“ i deo je realizacije ECPD međunarodnog projekta „Balkan u 21 veku – putevi izgradnje mira i stabilnosti na Balkanu“. ECPD ove godine obeležava 30 godina rada.
U okviru glavne teme biće razmatrana pitanja mira, razvoja, međunacionalnih i međuverskih odnosa kao i regionalnog i međunarodnog integrisanja. Posebna paznja biće posvećena postkriznim izazovima, strategiji i procesu proširenja Evropske unije i njenom uticaju na Balkan. Pažnja će biti posvećena i ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj saradnji zemalja Balkana.
Cilj konferencije je doprinos unapređenju stabilnog mira i održivog razvoja u postkonfliktnom regionu Balkana, a ECPD konferencijom nastoji da afirmiše konstruktivan, neideološki pristup problematici od strategijskog značaja za budućnost Balkana. Na konferenciji učestvuju ugledni medjunarodni eskperti, profesori, naučnici i javne licnosti iz Evrope, SAD, Kanade, Japana, Indije i Australije.