Skup građana u Kovačici

SKUPOko 1000 građana Kovačice i članova udruženja građana okupilo se sinoć zbog privođenja i zadržavanja u pritvoru dugogodišnjeg predsednika opštine Kovačica.Na skupu, koji je održan na platou ispred Doma kulture u Kovačici, rečeno da su mnogi govornici u poslednjem trenutku otkazali svoje javno obraćanje na skupu jer su bili izloženi pritiscima i pretnjama.
Prvi se okupljenima obratio Nenad Krišanović, višestruki svetski i paraolimpijski prvak u plivanju i prijatelj Miroslava Krišana, koji je govorio o pomoći koju je Krišan pružio i njemu lično, ali i svima ostalima kojima je pomoć potrebna. Sledeći govornik je bio Sandor Mate, koji se obratio u ime građana. On je rekao da su građani Kovačice četiri puta do sada ukazali poverenje Miroslavu Krišanu i poverili mu da vodi opštinu. Naglasio je da se u Kovačici vrlo dobro zna ko je Miroslav Krišan i da nikakvi pokušaji da se on proglasi kriminalcem, čije bi puštanje da se brani sa slobode uznemirilo javnost, neće uspeti. Mate je pobrojao rezultate rada Miroslava Krišana koji je četiri puta biran za predsednika opštine Kovačica.
Advokat Miroslava Krišana, Srđan Miković, rekao je da je mogućnost uticaja na svedoke besmislen razlog da se Krišan zadržava u pritvoru jer se radi o istrazi koja traje vše od dve godine i tokom koje se Krišan svaki put odazivao na poziv policije. On je odbacio i mogućnost uznemiravanja javnosti i ometanja istrage kao razloge za određivanje pritvora jer su, kako je rekao, time sudija i tužilac sami podložni uticajima. Miković je rekao da nije želeo da govori o toku istrage i da je uvek duboko verovao u institucije, zakone i Ustav, ali da sada vidi da se sve to gazi jer je potrebno jednog čoveka provlačiti kroz blato i celu organizaciju kojoj pripada proglasiti kriminalnom.
Bivši sudija USS, bivši ministar za ljudska i manjinska prava i profesor Pravnog Fakukteta UNS Svetozar Čiplić rekao je da ovo hapšenje nije pravno nego političko pitanje i da je njegov osnovni cilj da se što veći broj članova DS prikažu kao kriminalce. Čiplić je rekao da su to metode kojima se služe oni koji nemaju drugi način da se razračunaju sa političkom konkurencijom, oni koji nemaju drugi način da dođu do vlasti u nekim opštinama, i da je jedini način koji imaju da gaze pravo, pravdu i ljudska prava. Čiplić je rekao da oni koji vode državu ne smeju da zaborave da je iznad njih Ustav, a oni koji se bave javnim poslom ne smeju da zaborave da su iznad njih građani, i da oni koji to zaborave moraju da znaju da će po tom Ustavu i odgovarati.