Pakistan: Talibani izabrali vođu

Hakimullah Mehsud, Waliur RehmanPredstavnici talibana izabrali su drugog po rangu komandanta Kana Saida zvanog Sajna za svog vođu.On će naslediti Hakimulaha Mehsuda koji je u petak ubijen u napadu američke bespilotne letelice, javila je agencija Rojters pozivajući se na pripadnike obaveštajnih službi i talibanske komandante.
Veruje se da je Said organizovao napad na zatvor na severozapadu Pakistana 2012. godine kada je iz njega izbavljeno skoro 400 zatvorenika, i napad na pakistansku vazduhoplovnu bazu iste godine.
Mehsud je ubijen samo dan pre nego što su pakistanski zvaničnici rekli da će poslati tročlani tim na početak mirovnih pregovora s talibanima.
Pakistanski zvaničnici strahuju da će Mehsudova smrt ugroziti planirane mirovne razgovore s talibanima.
On je ubijen zajedno sa još četiri osobe, među njima njegova dva pripadnika obezbeđenja, kada je raketa pogodila njihovo vozilo u severozapadnom regionu Severnog Vaziristana, u blizini granice s Avganistanom, rekao je neimenovani predstavnik talibana za Bi-Bi-Si.
Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Čaudri Nisar rekao je za lokalnu televiziju Geo da je napad bespilotne letelice bio pokušaj sabotaže pakistanskih pregovora s talibanima.
Mnogi smatraju da će Mehsudova smrt otvoriti prostor za grupe za koje je poznato da su za zbližavanje sa pakistanskim vlastima.
Jednu od tih grupa predvodi Kan Said, naslednik Valiura Rehmana, vojnog komandanta koji se zalagao za razgovore s Islamabadom. Rehman je ubijen u napadu bespilotne letelice u maju.