Slučaj ubistva Pukanića na čekanju

PukanicSuđenje Sretenu Jociću i još dvojici optuženih za ubistvo vlasnika „Nacionala“ Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, planirano za danas, odloženo je.Razlog odlaganja je zahtev za izuzeće predsednika sudskog veća Vladimira Vučinića, koji je podneo jedan od optuženih Željko Milovanović.
Milovanović tvrdi da je sudija Vučić pristrasan, da ga je unapred osudio jer se tokom postupka ponašao kao tužilac, a ne kao sudija koji želi da utvrdi istinu.
O zahtevu za izuzeće predsednika sudsksog veća odlučuje predsednik Višeg suda u Beogradu, a sudija je najavio da će njegova odluka biti saopštena u 13 sati.
Milovanović je izuzeće zatražio jer je sud prethodno odbio predlog njegovog branioca za saslušanje Roberta i Luke Matanića i Amira Mafalanija koji su u Zagrebu osuđeni na višedecenijske kazne zatvora kao izvršioci tog ubistva, kao i svedoka saradnika u hrvatskom procesu Tomislava Marjanovića. On smatra da je sudija vodio postupak “rukovodeći se optužnicom, a onda i presudom u Zagrebu”.
„Vi ste sve u sudnici pokušali da ubedite da sam ja lice sa snimka parkinga Nacionala (koje je parkiralo skuter na kom je bila montirana eksplozivna naprava od koje su stradali Pukanić i Franić). Vi ste se postavili kao tužilac jer ste sve vreme pokušavali da dokazete moju krivicu a ne istinu“”, rekao je Milovanović.
Potom je otkazao punomoćje svojim advokatima Dušanu Mašiću i Savku Perkoviću tvrdeći da je „očigledno da oni ne mogu da ga odbrane u tom postupku” i zatražio od suda da mu postavi branioca po službenoj dužnosti.
Na taj način je praktično izlaganje završnih reči odložio na duži period jer se novom braniocu mora ostaviti rok za upoznavanje sa predmetom i pripremu završne reči.
Za danas je, nakon više od tri godine suđenja, bilo zakazano izlaganje završnih reči tužialštva i odbrane, nakon čega je sud trebalo da zakaže izricanje prvostepene presude. Osim Jocića i Milovanovića, za pomaganje i logistiku u tom procesu odgovara i Milenko Kuzmanović.
Milovanović je prošle godine u Zagrebu u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora jer je podmetnuo ekspoloziv kojim su ranjeni hrvatski novinari.
Optužnica tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa „za sada neidentifikovanim licem“ postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog „Nacionala“.
Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, i do kraja prošle godine je bio u pritvoru kada je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za ubistvo Gorana Marjanović 1995. godine.
Milovanović je u pritvoru, dok se Kuzmanović brani sa slobode.
U Hrvatskoj su za ubistvo Pukanića i Franića na ukupno 150 godinazatvora prvostepenom presudom osuđeni Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić, Slobodan Đurović, kao i Milovanović.