Prekinuto suđenje Morsiju

MorsiSuđenje svrgnutom egipatskom predsedniku Mohamedu Morsiju prekinuto je na nekoliko sati jer su optuženi pričom ometali postupak.Prekid tog, tek počelog suđenja, verovatno će trajati nekoliko sati, a počelo je sa dva sata zakašnjenja, prenela je agencija AP.
Bezbednosni zvaničnici u sudnici naveli su da je kašnjenje početka suđenja uzrokovano insistiranjem Morsija da ne presvlači odelo, kao deo njegovog odbijanja da prizna legitimitet Suda.
Morsi i 14 pripadnika njegove Muslimanske braće suočeni su sa optužbama za podsticanje nereda u kojima je bilo na desetine žrtava ispred predsedničke palate u Kairu prošlog decembra.
Prvo pojavljivanje Mosija u javnosti od svrgavanja i hapšenja u julu, praćeno je jakim obezbeđenjem u istočnom Kairu, gde se održava suđenje. Na stotine u crno odevenih policajaca podržanih oklopnim vozilima raspoređeni su oko prostranog kompleksa policijske akademije.
Ako budu osuđeni mogu da dobiju smrtnu kaznu.
Državna egipatska televizija javila je da je stigao u sudnicu sa drugim ključnim ličnostima iz Muslimanskog bratstva Esamom el Erianom, Mohamedom al-Beltagijem i Ahmedom Abdelom Atijem.
Egipatske bezbednosne snage su u pripravnosti pošto su pristalice bivšeg predsednika pozvale na velike proteste.
Iako je Morsi pobedio na demokratskim izborima tokom 13 meseci vladavine sukobio se vodećim institucijama u zemlji. Posle njegovog svrgavanja protest njegovih pristalica u Kairu nasilno je razbila vojska kada je poginulo stotine ljudi.
Prelazna vlada je takođe zabranila Muslimansko bratstvo, kome Morsi pripada i uhapsila desetine visokih ličnosti iz te islamističke grupacije.
Njegove pristalice kažu da je svrgnut u vojnom udaru i da ga sada izvode na plitičko suđenje.
Dopisnik Bi-bi-sija (BBC) iz Kaira kaže da će ovo suđenje biti odmeravanje snaga dveju dominantnih snaga u egipatskom životu – testiranje sposobnosti vojske da održi red na ulici i sposobnost islamističkog pokreta da nastavi da se odupire velikom pritisku.