EU: Osuda nasilja, stav ipak sutra

Nobel PeacePortparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič osudila nasilje tokom izbora na severu Kosova, uz ocenu da je tako narušen inače dobro vođen izborni proces.„Pomno pratimo razvoj dogadjaja… Naša izborna posmatračka misija izneće preliminarne procene na konferenciji za novinare 5. novembra“, navodi se u pisanoj izjavi Maje Kocijančič.
Centralna izborna komisija Kosova je saopštila nezvanične rezultate lokalnih izbora, ali bez podataka iz četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.
Politički predstavnici Srbije su zatražili još sinoć da se ponište i ponove izbori na severu Kosova, a Oliver Ivanović je to ponovio i jutros uz stav da bi to trebalo učiniti „u dogledno vreme“.
Direktor vladine Kancelarije za medije kaže da niko ne bi mogao da prihvati rezultate izbora na severu KiM i dodaje da je ključ sada u rukama Brisela.
Kako je saopštio OEBS, „izborni proces bio je uspešan na celom severu do 17 časova, do napada koja su usledila na tri biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice“ i ta organizacija nije tražila poništavanje izbora.