Snouden-a i dalje niko neće

APTOPIX Russia Surveillance SnowdenBivši saradnik američke NSA Edvard Snouden i dalje je blokiran u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šeremetjevo, dok mu se šanse za dobijanje azila smanjuju.Snouden, koji je objavio tajne podatke o američkom programu nadzora komunikacija širom sveta, čak i kod najbližeg saveznika SAD, Evropske unije, pokušava da nađe azil u nekoj od zemalja koje ga neće izručiti SAD.Šest dana od kad je uložio zahtev za azil u 21 zemlji njegova situacija ne izgleda ništa jasnija. Francuska i Italija juče su saospstile da ga neće primiti, prethodno su to uradile i Nemačka, Brazil, Norveška, Indija, Poljska, Island, Austrija, Finska, Holandija i Španija.
Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da više ne želi da komentariše taj slučaj koji za Rusiju postaje sve neprijatniji. Sinoć je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao da Moskva ne može ni na koji način da utiče na sudbinu Snoudena koji je uostalom odustao od traženja azila u Rusiji.
Snouden je odustao od traženja azila pošto je predsednik Vladimir Putin od njega tražio da prekine objavljivanje stvari koje „škode“ Sjedinjenim Državama ako mu bude dat azil.
Snouden je u središtu diplomatskog skandala koji traje od početka sedmice oko aviona predsednika Bolivije Eva Moralesa koji je rekao da je spreman da ga primi u Boliviji ako on zatraži azil.
Zbog uverenja da se Snouden nalazi u avionu koji je prevozio Moralesa sa sastanka u Moskvi nekoliko evropskih zemalja nije dozvolilo ulazak aviona u njihov vazdušni prostor i avion je bio primoran da sleti u Beč gde je ostao blokiran 13 sati. Bolivijski šef države juče je optužio Vašington da je izvršio pritisak na Francusku, Španiju, Portugal i Italiju da zabrane avionu prelet preko njihove teritorije, i zapretio da će zatvoriti ambasadu SAD u La Pazu.
Bolivija i nekoliko njenih tradicionalnih saveznika (Ekvador, Surinam, Argentina, Urugvaj i Venecuela) zatražili su javna izvinjenja i objašnjenja za ovaj incident. U zajedničkoj deklaraciji ove zemlje navele su da uvreda koju je Evropa nanela Moralesu nije samo lična uvreda već predstavlja akt agresije za celu Latinsku Ameriku.