Srbija:20 umrlo od groznice sa Nila

KomaracU Srbiji je od groznice Zapadnog Nila umrlo 20 osoba, a zvanično je prijavljeno 177 slučajeva te bolesti, objavljeno na sajtu „Batutovog“ Instituta u Beogradu.
Umrle osobe bile su starije od 50 godina i hronični bolesnici, a od 20 slučajeva 11 je iz Beograda. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 136 je imalo meningitis, encefalitis ili meningoencefalitis.
Takođe, Veterinarska služba hitno će započeti monitoring kod živine, divljih ptica i konja radi prevencije eventualne pojave groznice Zapadnog Nila, najavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.
Monitoring će biti sproveden u saradnji sa terenskom veterinarskom službom i Nacionalnom referentnom laboratorijom. U saradnji sa epidemiološkom službom, razmenjivaće se podaci iz monitoringa kako bi se lokaliteti gde je utvrđen virus što pre utvrdili i kako bi se sprovele odgovarajuće mere, kao što je tretiranje komaraca, uzročnika ove bolesti.
Ispitivanje na komarce nije u nadležnosti Uprave za veterinu, ali od 2012. godine postoji visok nivo saradnje sa nadležnim službama, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.
Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se javlja uglavnom leti, kada ima najviše komaraca.