Jeremić poziva na mir u Siriji

JeremicPredsednik GS UN Vuk Jeremić pozvao je sve zemlje članice UN da utiču da se pregovorima okonča građanski rat u Siriji.Jeremić je pozvao da se problem sa hemijskim arsenalom te zemlje reši uz puno poštovanje međunarodnog prava.
U noćašnjoj izjavi predsednika Generalne skupštine ukazuje se da će dogadjaji u Siriji „predstojećih nedelja duboko uticati na bezbednost i dobrobit čitavog regiona Bliskog Istoka, a možda i celog sveta“.
„Svi naši napori moraju se staviti u službu hitnog i bezuslovnog prekida neprijateljstava“ i dovodjenja sukobljenih strana na dijalog.
„Verujem da je ovo ključni trenutak da se još jače radi za održavanje medjunarodne mirovne konferencije o Siriji“, ukazuje Jeremić, navodeći da je „ishod postignut kroz politički dijalog jedini način da se okonča krvoproliće“, te, kao predsednik Generalne skupštine UN, poziva države-članice UN da tome doprinesu.
Jeremić upozorava da će „nastavak militarizacija samo produbiti patnje naroda Sirije i izazvati dalju radikalizaciju sukoba“, i podseća da je tokom tekućeg, 67. zasedanja, Generalna skupština dva puta razmotrila tu „najstrašniju humanitarnu katastrofu našeg doba“.
„Ako se dokaže da su tačni navodi o tome da je jedna od strana u sirijskom sukobu upotrebila hemijska sredstva, države-članice UN treba da se ujedine i razviju odgovarajući odgovor, uz puno poštovanje medjunarodnog prava, uključujući i centralnu ulogu Saveta bezbednosti, u skladu s Poveljom UN“, ističe Jeremić na kraju saopštenja.