Srpski pronalazak, sejanje i navodnjavanje njive iz kafića!

Može li se njiva obrađivati preko telefona? Da se seje ili navodnjava sa sastanka ili iz kafića. Dvadesetpetogodišnji Lazar Jovanović nudi rešenje. Dovoljno je da vinogradu ili voćnjaku – pošaljete poruku.„Vi tamo na parceli imate upravljačku jedinicu, imate elektro-ventile i pumpe i sad taj upravljački sistem uključuje i isključuje te pumpe u skladu sa sadržajem poruke. Isto tako može da se uključuje i isključuje zalivanje, da se programira trajanje, i možete da proverite stanje senzora“, objašnjava Jovanović.Ne samo što bi poljoprivrednik mogao izdaleka da zaliva već bi i njegova njiva mogla, takođe, preko poruka da mu se požali ili da ga podseti da nema dovoljno vode. Budući inženjer tehničkih nauka na ideju je došao pre svega kako bi sebi olakšao posao.
„Imao sam taj problem, kako da sa udaljenosti od 150 kilometara zalivam lešnike u Malom Zvorniku, i onda sam tako istraživao da vidim da li imam da kupim nešto slično. Video sam da nema, ili da su sistemi koji rade putem interneta mnogo skupi.“
Lazar je na sistemu radio od 2015. godine. Pobedio je na nacionalnom takmičenju „Future Agro Challenge“. Na svetsko finale u Johanesburgu putuje već u petak. Trenutno prikuplja glasove na Fejsbuk stranici „Smart Watering“.„Bitno je da se skrene pažnja žirija na naš projekat i naš tim“, ističe Lazar.
I to među konkurentima iz 50 zemalja. U Srbiji je takmičenje organizovano drugi put, a prvi put takmičar iz Srbije učestvuje na svetskoj smotri.
„Kada se vrate sa svetskog finala, onda tek prave pravi balans i pravi presek s čim se susreću, kako to start-apovi iz drugih zemalja postavljaju, dele neka druga iskustva i vide da ni tamo nije lako“, kaže Tatjana Kalezić iz novosadskog „Serbija start-apa“.
Lazar očekuju pobedu. U međuvremenu testira aplikaciju koja bi mogla da zameni SMS. Da ratare, barem za navodnjavanje, odmeni internet.
IZVOR: RTS