Stiže nam leto!

Leto na severnoj zemljinoj hemisferi zvanično počinje danas u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vreme počinje zima.Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.
Kako je Sunce izašlo u 4 časa i 52 minuta, a zaćiće u 20 časova i 27 minuta, obdanica će trajati 15 časova i 35 minuta, a noć svega 8 časova i 25 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“.
Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu ć‡e biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta.
Za stanovnike severne Zemljine polulopte leto počinje u onom trenutku kada je pravac severnog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine.
U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već‡ zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca.
Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguć‡u visinu tokom godine. Naravno da hladnoć‡i doprinosi najkrać‡a obdanica, a tek je na treć‡em mestu po uticaju i pomenuto najveš‡e udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.