STRUČNJACI I LEKARI UPOZORAVAJU RODITELJE: Telefon opasniji od kokaina, sve je više zavisne dece u Srbiji!

Pametni telefoni kod dece i tinejdžera mogu da stvore zavisnost istu kao droga i alkohol!
Do ovog šokantnog otkrića došli su svetski naučnici i lekari koji tvrde da, kad pametni telefon date u ruke svojoj deci, to je kao da ste im dali gram kokaina.
Stručnjak za bolesti zavisnosti Mendi Saligari je, kako je objavljeno, još 2017. godine skrenula pažnju na ovaj problem i objasnila i da Snepčet i Instagram mogu biti jednako opasni u stvaranju zavisnosti kod tinejdžera baš kao droga i alkohol.
– Uvek kažem ljudima, kada detetu dajete tablet ili telefon, zapravo im dajete bocu vina ili gram kokaina! Zašto posvećujemo toliko manje pažnje tim stvarima nego drogi i alkoholu kada deluju na iste moždane impulse – istakla je Saligarijeva.
Psihijatar i psihoterapeut iz Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ulici dr Ivica Mladenović deli mišljenje svetskih stručnjaka i ističe da se zavisnost od smartfona može meriti za zavisnošću od heroina.
– To je zavisnost od interneta, društvenih mreža i video-igara. Pametni telefoni sami po sebi nisu opasni, međutim, oni uglavnom danas služe da se u svakom trenutku bez ograničenja dospe do interneta. Ne postoji mogućnost da se kontrolišu, a deca imaju pristup svim sadržajima na internetu, čak i onima koji nisu poželjni za njih – objašnjava Mladenović.
On napominje da je kod dece veća opasnost da razviju zavisnost od video-igara i podseća da se od prošle godine ona tretira kao stanje koje bi trebalo lečiti.
– S jedne strane, zavisnost je sama po sebi opasnost, a sa druge, imamo iskustva da mladi ljudi posle osmog razreda napuštaju školu zato što žele u potpunosti da se posvete igricama. Imamo i situacije da se deca poistovećuju sa likovima iz igara, tu može doći do vršnjačkog nasilja, ali i do samoubistva – upozorava Mladenović.
On kaže da je kod starije dece prisutniji problem zavisnosti od društvenih mreža.
– Dovoljno je da jednom probate heroin i vi ste razvili zavisnost, isto je i sa internetom. Kada vi to date u ruku nezreloj osobi, to znači da ste sprečili da se ona razvije u zrelu osobu. Adiktivnost je ogromna, a problem je što ne postoji prevencija. Ne postoji dijagnoza zavisnosti od surfovanja, društvenih mreža, interneta, a ima puno pacijenata i kod nas, u svetu posebno – napominje Mladenović i zaključuje da je veliki problem to što roditelji ne provode dovoljno vremena s decom.
Izvor:Kurir