U Egiptu uhapšeni islamisti iz BiH

Mideast EgyptEgipatska vojska uhapsila je nekoliko državljana BiH pod optužbama za terorizam i vojnu pobunu protiv egipatskih vlasti i sudiće im po kratkom postupku.Kako prenosi Dnevni list u BiH, na snimku koji je objavila egipatska televizija ON TV prikazano je tridesetak uhapšenih u jednoj kasarni, za koje se navodi da su pripadnici ozloglašene terorističke organizacije Al-Kaida. Njih su uhvatile specijalne egipatske policijske i vojne snage u Kairu.
Kako navodi u prilogu pripadnik snaga bezbednosti, uhapšeni teroristi su iz Avganistana, Bosne, Pakistana i još nekih evropskih država.
Ovaj policijski službenik kaže da su oni došli u Egipat prethodnih meseci, a neki od njih su i ilegalno prešli granicu, gde su se priključili Muslimanskoj braći, radikalnoj organizaciji u toj zemlji.
Sagovornici lista iz policije BiH kažu da je moguće da su ovi militanti otputovali u Egipat u sklopu nekog turističkog aranžmana, ali da i dalje odlaze u egipatska letovališta.
Proteklih dana je, podseća list, u brojnim džamijama u BiH održana i posebna služba za ubijene u neredima u Egiptu, a održan je i protest u Sarajevu, kako su se predstavili, nekoliko stotina pripadnika „egipatske dijaspore u BiH“ s porodicama.
Sam Rijaset Islamske zajednice u BiH izdao je saopštenje u kome „najoštrije osuđuje brutalna i masovna ubistva građana Egipta i nasilje koje je izazvala i sprovodi tamošnja vojna vlast“ s pozivom da se „odmah prekine nasilje i da uzurpatori vrate vlast demokratski izabranom predsedniku Egipta (Muhamedu Morsiju)“.
Moguće je da su neki pogrešno protumačili ovo saopštenje i krenuli u „sveti rat“, konstatuje „Dnevni list“.