U Evropskoj uniji ogromne razlike u "minimalcima"

258076_novac201-reuter-thomas-peter_kf
Minimalne mesečne zarade u Evropskoj uniji znatno se razlikuju od države do države. Najveću ima Luksemburg – 1.874 evra, dok Rumunija ima gotovo 12 puta manju, svega 157,5 evra, pokazuju podaci evropske agencije za statistiku Evrostat.
Šest zemalja članica EU ima minimalnu platu veću od 1.000 evra, dok ih 10 ima ispod 400 evra. Minimalne plate su izražene u bruto iznosima, navodi se u izveštaju ove agencije o minimalnoj plati u 2013. u zemljama EU i nekim zemljama izvan ove zajednice.
U Sloveniji minimalna mesečna zarada iznosi 784 evra, dok Hrvatska spada u grupu zemalja članica EU s najnižom minimalnom platom (372 evra). Minimalac u Grčkoj, najviše pogođenoj krizom, iznosi 684 evra.
U izveštaju se dalje navodi da su minimalne zarade uglavnom zakonski određene, ali su u nekim slučajevima utvrđene kolektivnim ugovorima. Međutim, kako se ističe, ne postoji precizan način da se uporede plate.
Paritet kupovne moći ispravlja razlike u prosečnim troškovima života između zemalja, ali ne uzima u obzir moguće varijacije u cenama izmedju gradova unutar iste zemlje ili neke druge faktore, poput broja dece u domaćinstvima ili troškove školovanja.
Tako Danska, Finska, Italija, Austrija i Švedska nemaju minimalnu platu na nacionalnoj osnovi, ali ipak imaju minimalne stope utvrđene kolektivnim ugovorima.
U Francuskoj, dobro organizovani sindikati izborili su se da zarade slabo plaćenih radnika budu na razumnom nivou. Njihov smisao za kolektivno pregovaranje proizilazi iz velikog uticaja koji imaju u francuskom društvu, ističu u Evrostatu.
Ali, uprkos snazi sindikata u Francuskoj i još nekim zemljama, sve je manje sindikalnih članova širom Zapadne Evrope. Razlog tome je što je teška industrija u stalnom padu u Evropi i uglavnom je preseljena na azijski kontinent.
U poređenju sa Zapadnom Evropom, istočnoevropske zemlje članice imaju izrazito nisku minimalnu platu, ali je ona ipak znatno porasla posle sloma komunizma.
Posle Nemačke, koja je odlučila da uvede minimlanu platu od 1. januara 2015, građani Švajcarske će o tome odlučivati 18. maja.
Minimalna plata u ovoj zemlji, ukoliko građani tako odluče, iznosila bi četiri hiljade franaka (3.281 evro) i kao takva, bila bi najveća u svetu, a ne samo na Starom kontinentu.