Ускоро нови колективни уговор за просветаре

3326030_verbic-t
Министар просвете Срђан Вербић каже за РТС да ће колективни уговор, који ће јасно дефинисати зараде просветара, бити завршен до краја године. Колективни уговор је прелазно решење, како би наставници што мање осетили смањење плата, поручује министар Вербић.
Срђан Вербић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да просветни радници највише осећају смањење платa, јер до сада нису били оптерећени солидарним порезом. Зато најављује прецизно дефинисане платне разреде.
„Просветни радници раније нису били оптерећени солидарним порезом, јер нико и није имао зараду преко 60.000. Због тога највећи удар сносе просветни радници. И неопходно је наћи нешто што би било прелазно решење“, каже министар Вербић.
Због тога министар Вербић најављује израду колективног уговора, који би требало да буде завршен до краја децембра и чији је главни циљ да дефинише рад сваког сегмента просвете.
Вербић објашњава да је колективни уговор прелазно решење који води ка формирању платних група и додаје да ће зарада просветара бити у складу са њиховом стручном спремом и одговорношћу.
Указује да је одржан састанак са министром финансија, који је упознат са захтевом просветара, и понавља да посветни радници неће бити изузети од смањења зарада.
Говорећи и о изменама и допунама Закона о основaма образовања Вербић напомиње да су наставници укључени од авуста у израду закона, али да нису укључени сидикати.
Ипак, министар Вербић истиче да министарство интензивно ради на захтевима синдиката, а то су да се измене Закона баве питањима као што су транспарентност запошљавања, укрупњавање радних места, начин избора директора.
На подсећање да синдикати често указују на непланско и неконтролисано запошљавање, министар Вербић каже да је ресорно министарство на истој страни као и синдикати и да нема дилеме да ће се ускоро бавити и питањем запошљавања као што то сада чини са зарадама.