О безбедности саобраћаја по хитном поступку

3326093_zorana-mihajlovic-t
Министарка саобраћаја Зорана Михајловиће каже за РТС да ће најављене измене Закона о безбедности саобраћаја у скупштинској процедури бити по хитном поступку. Измене неће подразумевати само нова ограничења за младе возаче, већ је предвиђена и боља едукација јер се добар возач не рађа него ствара, поручује министарка.
После тешке саобраћајне несреће на Ади Хуји, у којој је троје младих људи изгубило живот, формирана је Радна група, која ће за седам дана спремити измене Закона о безбедности саобраћаја. Измене ће бити усвојене по хитном поступку и ступиће на снагу до 1. јануара.
Зорана Михајловић је у Јутарњем програму РТС-а подсетила да је само ове године у саобраћајним несрећама живот изгубило 76 особа млађих од 25 година.
Управо због тога, напомиње Михајловићева, измене Закона о безбедности саобраћаја које се тичу младих возача биће усвојене по хитном поступку и неће чекати да у скупштинску процедуру уђу обимније измене тог закона које се припремају већ дуже време.
„Млади треба да возе, како би научили да возе и стекли искуство али не могу да возе аутомобиле који ће их довести у ситуацију да направе тешке несреће“, истиче министарка и напомиње да ће измене Закона покушати да одреде која је то снага мотора са којом млади возачи могу да се носе.
Поред ограничења снаге мотора, измене између осталог предвиђају и такозвану „нулту толеранцију“ на алкохол, односно млади возачи уопште неће смети да пију пре него што седну за волан.
Пооштрене су и казне уколико се начини прекршај када је у аутомобилу малолетна особа.
Ипак, министарка Михајловић напомиње да измене Закона не предвиђају само ограничења, већ и бољу едукацију и заштиту младих возача.
„Добар возач се не рађа, он се ствара“, поручује министарка саобраћаја.
Радну групу која треба да сачини измене Закона чине представници министарства саобраћаја и унутрашњих послова, као и родитељи средњошколаца.
Зорана Михајловић очекује да инстутуције, родитељи средњошколаца као и медији подрже њену иницијативу за хитне измене Закона о безбедности саобраћаја.
Подршка иницијативи министарке саобраћаја већ је стигла од Струковног удружење полиције.
Измене и допуне било којег закона, па и Закона о безбедности саобраћаја, треба да се предложе и донесу, не само кад дође до стравичних трагедија, узнемирења јавности, изгубе се млади животи, већ чим се уочи да је одређеним одредбама из било којег разлога неопходна измена или допуна, саопштило је то удружење.
Подразумева се да се узму у обзир сугестије стручног и научног кадра, сопствена искуства, позитивна искуства земаља широм света, специјализованих агенција, институција, истиче се у саопштењу, преноси Танјуг.