USS formirao predmet o sporazumu

Ustavni sudUstavni sud formirao je predmet povodom inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.Srpska radikalna stranka podnela je 7. maja inicijativu za ocenu ustavnosti, a Demokratska stranka Srbije 8. maja predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti.
„Povodom navedene inicijative i predloga, u Sudu je formiran predmet sa oznakom IUo-180/2013 i određen je sudija izvestilac i stručni saradnik“, naveli su u Ustavnom sudu za agenciju Beta.
Radikali od Ustavnog suda traže da oceni ustavnost odluke Skupštine Srbije o prihvatanju izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom, uz posredovanje EU i odluke Vlade Srbije o prihvatanju sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
DSS je podneo „predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti parafiranog ‘prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa’ između Vlade Republike Srbije i Vlade samozvane države kosmetskih Albanaca“.
Podnosioci tog predloga su 21 poslanik izabran sa liste DSS-Vojislav Koštunica, kao i po jedan poslanik SNS-a i NSS-a i dva samostalna narodna poslanika.