Влада очекује добру цену за Телеком

3398380_telekom-t
Вест о потврди рејтинга Србије долази уочи расписивања тендера за приватизационог саветника за Телеком, који би новог стратешког партнера требало да добије на јесен. Влада очекује добру цену, стручњаци кажу да кредитни рејтинг иде наруку, али да није пресудан.
Америчка агенција за оцену кредитног рејтинга „Фич“ потврдила је кредитни рејтинг Србије Б плус са стабилним изгледима. За разлику до прошле године када је смањила рејтинг, овог пута агенција „Фич“ процењује да Србија са мерама Владе стабилизује економске прилике. Вест о потврди рејтинга је повољан сигнал за инвеститоре, кажу стручњаци, и наводе да је добро што долази уочи почетка приватизације једног од највреднијих српских предузећа – „Телекома Србија“.
Оно што је оцена у студентском индексу, то је кредитни рејтинг за једну земљу, а оцене дају страни стручњаци.
Агенција „Фич“ је проценила да Србија задржава рејтинг Б плус са стабилним изгледима, што значи да можемо да извршавамо финансијске обавезе, али да ризици постоје.
Рејтинг је потврђен због мера Владе. Пре свега, због смањења буџетског дефицита, уштеда на расходима, боље наплате прихода, усвојених закона о раду, пореској администрацији, стечају, планираног окончања реструктурирања предузећа и коначно – aранжмана с ММФ-ом.
„Не можете да преко ноћи постанете држава са другачијим економским амбијентом, али ово дефинитивно потврђује да радимо праве ствари и неко то препознаје и даје ветар у леђа економском броду ове државе“, каже Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде.
Ветар у леђа био би и већи, односно кредитни рејтинг бољи, да нема ризика, а као главни наводе се висок јавни дуг, нижи привредни раст и слабљење динара – за који се прогнозира стабилизација ове године.
Михаило Црнобрња, професор Факултета за економију, финансије и администрацију, каже да чињеница да „Фич“ не мења своју визуру Србије говори о томе да се инвеститорима саопштава да у Србију вреди улагати.
Вест о потврди рејтинга долази уочи расписивања тендера за приватизационог саветника за Телеком, који би новог стратешког партнера требало да добије на јесен. Влада очекује добру цену, стручњаци кажу да рејтинг иде наруку, али да није пресудан.
„Добра страна продаје Телекома је то што Влада добија нека средства која може да утроши на неке друге ствари“, каже Црнобрња.
Према његовим речима, лоше би било да се та средства потроше на крпљење социјалних рупа и на попуњавање буџета.
„Колико год да је Телеком добра компанија, колико год да зарађује, како то неки воле да кажу, Телекому новац треба, он мора да се шири, да повећава обим и квалитет својих услуга и мислим да ће то кроз процес приватизације и обезбедити“, каже Стевановић.
Према процени из 2011. године, Телеком је вредео више од две милијарде евра, а скоро 80 одсто је у власништву државе. По којој цени и колики удео ће бити понуђен на продају новом партнеру – процениће приватизациони саветник. Коначна одлука је на Влади.