Вучић: Нећемо напустити Србе на Косову и Метохији

3400902_aleksandar-vucic-t3
Премијер Александар Вучић поручио је у Пасјану да Србија неће оставити Србе на Косову и Метохији, најавивши отварање Канцеларије Владе Србије и у Косовском поморављу. Вучић је отворио пре подне ново породилиште у Пасјану, чиме је започео посету Косовском поморављу.
Председник Владе Србије Александар Вучић отворио је пре подне ново породилиште у Пасјану, чиме је започео посету Косовском поморављу, уз поруку да ће Влада Србије увек бити уз своје грађане.
Премијер је, обраћајући се грађанима који су га дочекали у Пасјану, рекао да је Србија увек имала храбрости да се брани и сачува своје, али да је највише напредовала у миру и када је одлуке доносила „хладне главе“.
„И ми ћемо успети да тај мир сачувамо. Не желимо никакве сукобе, ни са ким, али хоћемо да будемо своји на своме“, рекао је Вучић.
Како је рекао, најлакше је доћи и држати ватрене говоре, али, како је навео, он то сигурно неће чинити, а они који то раде, уверен је, уопште не мисле добро. „Србија је највише напредовала онда када је одлуке доносила хладне главе. Када год смо одлуке доносили на такав начин, оне су биле добре за наш народ“, истакао је премијер.
Апеловао је на грађане Косовског поморавља да сачувају своја имања и да их, колико год им било тешко, не продају, јер ћемо само на тај начин моћи да останемо „своји на своме“. Али, истовремено, рекао је, када им је најтеже и када им је тешко треба да знају да је Влада Србије уз њих, да ће им увек помоћи, и сада, и убудуће, све више.
„Морамо да градимо мир“, поручио је Вучић и додао да само на тај начин и уз пуну стабилност можемо да идемо напред.
Грађанима Косовског поморавља Вучић је обећао да ће представници Владе долазити сваке године и указао да његов и долазак шест министара данас показује да ће Влада увек бити уз свој народ у Косовском поморављу и на Косову и Метохији.
Вучић је рекао да ће бити изграђено још много породилишта, инфраструктурних објеката.
Он је још једном поручио да ће грађани Косовког поморавља имати сву помоћ Владе Србије, да ће она бити и већа и чешћа, и свој говор завршио речима: „Живела Србија“.
Вучића су у Пасјану дочекали бројни грађани тог места, Гњилана и других делова Косовског поморавља, са заставама Републике Србије, погачом и сољу и узвицима: „Вучићу, Вучићу“, „Србија, Србија“.
Премијер ће, заједно са министрима Братиславом Гашићем, Николом Селаковићем, Небојшом Стефановићем, Златибором Лончаром и Александром Вулином, као и директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, који је и домаћин посете, обићи Пасјане, Штрпце и Грачаницу.
Ово је прва посета једног председника Владе Републике Србије од 1999. године Косовском поморављу, то јест Пасјану и Штрпцу.
Након свечаног отварања породилишта у Пасјану и разговора са грађанима, Вучић ће у Штрпцу разговарати са представницима локалне заједнице и становницима тог дела Косова.
У Грачаници је предвиђен састанак са Владетом Костићем, кандидатом за градоначелника Грађанске иницијативе „Српска“ и Бранимиром Стојановићем, потпредседником косовске владе и доскорашњим градоначелником. Премијер ће свечано открити и споменик краљу Милутину, који је био ктитор манастира по којем је Грачаница позната широм света.
Он ће посетити и манастир Грачаницу, где ће се срести са епископом рашко-призрезнским Теодосијем и одржати састанак са председницима општина са већинским српским становништвом, српским покрајинским министрима и српским посланицима у покрајинској скупштини, председницима привремених органа и начелницима округа.