Za benzin i reprezentaciju 5.000.000

Odbornici Socijalističke partije Srbije, Sprske napredne stranke i Jedinstvene Srbije kritikovali su na poslednjoj sednici Skupštine opštine lokalnu vlast zbog besprizornog rasipanja budžetskih sredstava.
Najdrastičniji primeri raskalašnog ponašanja su utrošak 2 miliona dianra za benzin (više od 12.000 litara, po sadašnjim cenama), kao i više od 3 miliona dinara za ugostiteljske usluge i reprezentaciju.
Većinska koalicija je pred odbornike izašla sa trećom izmenom budžeta u ovoj godini. U opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama gde je vlast zaposlila svoje poslušnike, supruge, devojke, ponestalo je para za plate do kraja godine, pa je trebalo preraspodeliti sredstva sa pozicija gde nisu utrošene.
Na nesreću gradjana opštine Bogatić vlast je posegla za milion dinara namenjenih sirotinji i 4 miliona namenjenih poljoprivredi.
Za devet meseci potrošeno je svih 1,6 miliona dinara za benzin, pa je „namaknuto“ još 400.000 dinara.
Uvećani su i troškovi reprezentacije, koja sada na godišnjem nivou premašuje 3 miliona dinara.
– Nisam mali, ali ne jedem toliko – odgovorio je na kritike Slobodan Savić, predsednik opštine, objašnjavajući visoke troškove. Navodeći da se troškovi knjiže na pozicijama skupštine opštine i predsednika opštine, Savić je potvrdio čaršijske priče da je samo za „Hajdučko veče“ pojedeno i popijeno 7.000 evra, te da su sa tih pozicija plaćani i hrana, piće i smešaj za učesnike slikarske kolonije i letnje likovne scene, kao i simbolični troškovi isrhane dobrovoljnih davalaca krvi.
Naravno, o štednji nije bilo govora. Baš kao i kada je reč o potrošnji goriva za službene automobile. Na primedbe opozicionih odbornika, predsednik Savić je pokušao da bude duhovit, pa najavio da će u predlogu budžeta za iduću godinu biti planirano korišćenje službenih automobila i za odlaske u povodjane.
Savić je ustvrdio da za svaki litar goriva koji je on potrošio ima pokriće, ne ističući, naravno, da li ima i opravdanje. Logično je da predsednik koristi službeno vozilo za službena putovanja, što on i čini kako je rekao, ali da se vozilo koristi i za odlazak na trening i vozikanje po Bogatiću…. E, to je predsednik prećutao.
Opravdanim, tajnim i misterioznim okarakterisao je sistematizovanje radnog mesta savetnika u opštinskoj upravi, odgovarajući na krajnje ozbiljno upućeno pitanje odbornika Nenada Beserovca.
Tek da se zna, predsednik sada ima tri pomoćnika, jednog zamenika i jednog savetnika koji godišnje koštaju više od 5 miliona dinara!