Od sirotinje uzimaju, sebi povećavaju

Skandalozni rebalans opštinskog budžeta: odbornici većinske koalcije izglasali da se do kraja godine manje para potroši za sirotinju. Sirotinji smanjuju, ali sebi povećavaju! Rebalansom su obezbedjene dodatne pare za plate novozaposlenih u opštinskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama, za benzin i reprezentaciju.
Opština Bogatić je verovatno jedina u Srbiji koja smanjuje ionako skromna budžetska davanja za najsiromašnije. Na poslednjoj sednici Skupštine opštine, održanoj u petak, iznos sredstava za jednokratnu novčanu pomoć koja se isplaćuje preko Centra za socijalni rad umanjen je za milion dinara. Opozicija je kritikovala ovakve odluke, ukazujući da je neprimereno štedeti na pomoći najsiromašnijim sugradjanima.

Angelina Jurišić, direktorka Centra za socijalni rad je u intervjuju Dnevniku Radio Nešvila objavljenom 7. septembra, izjavila da se za novčanu pomoć najugroženijim iz opštinkskog budžeta izdvaja 2 miliona dinara. Ova sredstva se, prema njenim rečima, koriste za nabavku lekova, hranu, lečenje i ogrev najsiromašnjim gradjanima. Direktorka je tom prilikom istakla da se povećao broj siromašnih koji traže pomoć, te da su planirana sredstva neodovljna.
Iz izvešaja o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima opštinskog budžeta saznajemo da je za jednokratne novčane pomoći bilo planirano 3 miliona i 110 hiljada dinara, a ne 2 miliona, kako je direktorka navela. Više skandalozno od činjenice da direktorki nije poznato koliko para ima na raspolaganju u opštinskoj kasi, jeste podatak da je za devet meseci utrošeno tek nešto više od trećine para, odnosno jedan milion i 260 hiljada dinara. Uprkos tome, odbornici su izglasali da se sredstva za jednokratnu pomoć umanje za milion dinara, pa tako do kraja godine sirotinja može da računa na 793 hiljade dinara.