Nedopustiva diskriminacija

Opština Bogatić za informisanje javnosti u opštinskom budžetu za 2012. godinu planirala je 4,8 miliona dinara. U petak je rebalansom budžeta ovaj iznos uvećan za još 600.000 dinara.
Radio Nešvil je na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja 11. septembra ove godine od Opštine Bogatić tražio informacije o utrošku sredstava za informisanje. Pošto u predvidjenom zakonskom roku nismo dobili tražene podatke, uputili smo žalbu povereniku za informacije Rodoljubu Šabiću. Posle žalbe dostavljeni su nam traženi podaci koji su potvrdili sumnje da je jedino Radio Nešvil diskriminisan i ne dobija dotacije iz opštinskog budžeta.

Bez prethodno raspisanog oglasa i samo na osnovu potpisanih ugovora, Opština Bogatić redovno dodeljuje mesečne dotacije regionalnoj Radio Televiziji “Šabac”, lokalnoj Radio televiziji “As” i listovima “Glas Podrinja”. Svi mediji su iz Šapca, a od medija iz Bogatića jedino su jednom ove godine sredstva dobile “Mačvanske novine” i to za broj objavljen pred izbore..
Televiziji “Šabac” se mesečno uplaćuje 177.000 dinara, Radio Televiziji “As” 70.800 dinara, a “Glasu Podrinja” 50 hiljada dinara.
Do dolaska Demokratske stranke na vlast, u avgustu 2010. godine, uz ove medije koji su finansirani od stane stare vlasti, Radio Nešvil je ravnopravno dobijao dotacije iz budžeta. Nova vlast je, medjutim, po ustoličenju iz neobjašnjivih razloga uskratila dotacije jedinoj medijskoj kući na području opštine!
I bez sredstava iz opštinskog budžeta Radio Nešvil redovno informiše javnost o dogadjajima u opštini Bogatić. Ne mešajući se u uredjivačku politiku medija koja dobijaju dotacije, kvantitet, istinitost, angažovanost, aktuelnost, objektivnost i profesionalnost njih i njihovih saradnika, Radio Nešvil se usamljeno bori protiv medijskog mraka.
Takodje, zalažemo se i za ravnopravan status svih medija uz uvažavanje kriterijuma koji će zadovoljiti gradjane koji izdvajaju svoj novac za opštinski budžet. Za početak, naša borba je zasnovana na objavljivanju drugačijih (istinitih) informacija koje se kao takve ne mogu čuti, videti i pročitati u drugim medijima.
Zbog svojevrsne diskriminacije kojoj smo izloženi od demokratske vlasti u opštini Bogatić, narednih dana ćemo tražiti zaštitu od novinarskih udruženja i ministarstva kulture i informisanja.