Закон о "несталим бебама" до краја маја

3437164_beb-t
Више од 200 породица у Србији сумњају да им бебе нису умрле у породилишти, већ да су продате. Државни секретар Министарства здравља Бeрислав Векић најавио је да би до краја маја требало да буде донет закон о несталим бебама.
Векић је за РТС казао да ће данас бити одржан и први припремни састанак уочи формирања владине радне групе која ће, поред осталог, радити на изради тог закона.
У њој ће, како је објаснио, радити представници три министарства – здравља, правде и унутрашњих послова.
Упитан зашто ће то питање бити решено леx специјалисом, Векић је објаснио да је процена да се само новим законом могу покренути горућа питања.
Говорећи о досадашњим активностима, Векић је казао да је контрола у породилиштима пооштрена, да су ангажоване и здравствене инспекције које уредно контролишу све процедуре.
„Камере још нисмо инсталирали, план је да се и оне уведу у породилишта. За сада само административно строжије контролишемо породилишта“, рекао је Векић.
Пресудом Суда у Стразбуру, још пре две године утврђено је да је Србија повредила право на приватност и породични живот Зорице Јовановић, јер је њен син, рођен 30 година раније, под неверодостојним околностима проглашен мртвим у породилишту.
Србија је исплатила накнаду нематеријалне штете и судске трошкове породици Јовановић, али је остао неиспуњен налог да до сепртембра прошле године одговори мајци шта се десило са њеном бебом.
Истовремено је требало утврдити процедуру за покретање истраге о судбини још стотину беба чији су се родитељи обратили суду у Стразбуру, као и бројних других породица које нису стигле до највише европске судске инстанце.
Крајем прошле године, министри правде и здравља Никола Селаковић и Златибор Лончар договорили су се о доношењу посебног закона о несталим бебама.