Istražitelj o žrtvama u Srebrenici

HAGIstražitelj tužilaštva Janc posvedočio na suđenju Mladiću pred Haškim tribunalom da je DNK analizom identifikovano 6.849 osoba koje su stradale u Srebrenici.Optužnica Generala Mladića (70), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995. ušla u tadašnju „zaštićenu zonu UN“. Suđenje Mladiću nastavljeno je jutros posle tronedeljne letnje pauze.
U izveštaju o dosadašnjim nalazima istrage o Srebrenici, slovenački policajac Dušan Janc je podvukao da oko 800 osoba nestalih posle pada Srebrenice još nije pronađeno.
Precizirao je da je 6.056 do sada identifikovanih žrtava pronađeno u brojnim primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama u Podrinju.
Posmrtni ostaci 756 identifikovanih, po svedokovim rečima, pronađeni su na površini tla u blizini masovnih grobnica ili mesta egzekucija. Janc je naznačio da „uzrok njihove smrti nije mogao biti utvrđen“ i da su neke od tih osoba „streljane, neke ubijene u borbi, a neke počinile samoubistvo“.
Janc je u svom izveštaju naveo da je još 37 identifikovanih žrtava pronađeno na drugim mestima, uključujući i šestoricu Srebreničana koje su na Gođanskim Barama kod Trnova, krajem jula 1995, streljali pripadnici Škorpiona, za koje je naglasio da su „iz Srbije“.
Počinioci su taj zločin snimili, a snimak je više puta bio prikazan pred sudom u Hagu.
Identifikaciju stradalih, DNK analizom posmrtnih ostataka, obavila je Međunarodna komisija za nestale osobe, na osnovu spiska nestalih posle pada Srebrenice koji su sačinili međunarodni Crveni krst i druge organizacije. DNK uzorci uzeti sa posmrtnih ostataka upoređivani su za uzorcima koje su dali najbliži preživeli rođaci nestalih.
Istražitelj Janc izjavio je i da broj identifikovanih još nije konačan i da raste, budući da se i dalje otkrivaju nove masovne grobnice. Po njegovim rečima, smanjen je broj žrtava koje još nisu identifikovane zato što ne postoje DNK uzorci rođaka za analizu. U ovom trenutku ima 142 takva „jedinstvena DNK profila“.
U jednoj od sekundarnih masovnih grobnica, označenoj kao Glječeva 1, pronađeni i posmrtni ostaci osoba nastradalih 1992. godine, zajedno sa ostacima žrtava iz Srebrenice ubijenih u julu 1995, potvrdio je Janc. Sva ta tela prethodno su iskopana iz primarnih grobnica kod sela Glogova i Redžići kod Bratunca.
Po optužnici i ranijim presudama, VRS je u jesen 1995. tela streljanih Srebreničana iskopala iz primarnih i premestila u teško pristupačne sekundarne masovne grobnice u pokušaju da prikrije zločin.
Mladićev branilac Dragan Ivetić sutra će nastaviti unakrsno ispitivanje svedoka Janca, koje je započeo na kraju današnje rasprave.
General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce „plavih šlemova“ UN, 1992-95.