Neizvesno vraćanje suda

Reforma reforme pravosudja se sa nestrpljenjem iščekuje u javnosti u Bogatiću, jer je najavljena nova mreža sudova i sudskih jedinica.

Vrlo brzo će se znati da li će Bogatiću biti vraćen osnovni sud ili će se pravda i ubuduće deliti u sudskoj jedinici šabačkog osnovnog suda ili, što niko ne očekuje, bude ukinuta i sudska jedinica.

U medijima je nedavno objavljeno kako je Ministarstvo pravde i državne uprave sačinilo radnu verziju Zakona o sedištima i organizaciji sudova i tužilaštva.

Nova sudska mreža naći će se najpre pred Vladom, a zatim i u parlamentu.

Nova mreža je pravljena na bazi osnovnih i dodatnih kriterijuma. Osnovni su – koliki je priliv predmeta u tom mestu, koliki je zaostatak u radu, i da sud mora da ima više od sedam sudija. Dodatni su broj stanovnika, da li je mesto pogranično, da li je višenacionalna struktura stanovništva.

Gde će se u ovim kriterijuma pronaći opština Bogatić, može samo da se nagadja. Skupština opštine je podnela inicijativu za vraćanje suda, a nedavno i podržala sličnu inicijativu zaposlenih u nekadašnjem sudu i tužilaštvu.

Iako su pisali ministarstvu, sudije i tužioci se nisu pojavili u prošlonedeljnoj emisiji Hronika opštine Bogatić na televiziji Šabac. Umesto njih u emisiji je učestvovao sudija iz Šapca. Da li su sudije i tužioci zadovoljni samim tim što su vraćeni na posao pa su eskivirali medijsko eksponiranje, ako su i bili pozvani u emisiju. Ili su, možda, prozreli nameru da se putem televizije koja je portparol Demokratske stranke, ondašnja vlast amnestira od odgovornosti za neuspelu reformu pravosudja, kojom je 2009. godine ukinut osnovni sud u Bogatiću.

Inicijativa da se u Bogatić vrati sud ujedinila je sve političke faktore, ali su, kao i uvek pojedini pokušali da isticanjem svojih navodnih zasluga bar malo profitiraju na ovoj temi.