Несрећа код Аде Хује, ауто слетео у Дунав

3324152_nesreca-tv2
Возач аутомобила марке БМВ изгубио је контролу и улетео у воду у Београду код Аде Хује. У возилу је било шест особа старости од 16 до 20 година. Три особе су испливале после несреће, а три тела су пронађена јутрос.
После несреће су три особе испливале и лекари службе Хитне помоћи су их превезли у Ургентни центар. Једна особа је теже повређена. Јутрос су прво пронађена два тела, а треће је нађено у гепеку аутомобила, јавља репортер РТС-а.
Раније је портпаролка Хитне помоћи Нада Мацура изјавила да су три лица извучена из воде.
„Младић од 19 година имао је хипотермију и показивао је знаке агресије, младић од 20 година са хипотернијом задобио је и прелом леве надлактице, док је девојка од 18 година такође имала хипотермију“, рекла је Мацура.
Један младић и једна девојка су пуштени кући сат времена након што су примљени у Ургентни центар, а задржан је други младић са ортопедским повредама.
Речна полиција и ронилачки тим Жандармерије извукли су тела из реке, а дизалица је извукла аутомобил из Дунава.
Возачу аутомобила, старoм 19 година, одређено је задржавање по налогу вишег јавног тужиоца, саопштено је из МУП-а.
Несрећа се догодила јутрос око четири сата.Након саобраћајне несреће код Аде Хује потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је да ће већ у понедељак оформити Радну групу која би по хитном поступку предложила мере за заштиту младих у саобраћају.
„Несрећа која се догодила ноћас код Аде Хује у Београду, у којој је троје младих људи изгубило животе, обавезује нас да покушамо да учинимо све да се овакве несреће спрече“, поручила је Зорана Михајловић у саопштењу.
Нажалост, упозорила је, све више младих људи под утицајем алкохола и у аутомобила велике кубикаже гине у саобраћајним незгодама.
„Зато сам као министар надлежан за ову област одлучила да већ у понедељак, 24. новембра 2014. године, оформим Радну групу која би по хитном поступку предложила измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја у циљу заштите младих возача и младих људи који учествују у саобраћају“, навела је министарка.
Прецизирала је да ће њен предлог члановима Радне групе бити да се особама до 21 године старости забрани: управљање моторним возилом снаге веће од 1.400 кубика, управљање моторним возилом у периоду између 23 и шест сати, да за ове особе важи нулта толеранција на алкохол и да се удвоструче казне уколико се у колима налазе и малолетна деца
„Спремна сам да као министар о овим мерама разговарам са стручњацима из области саобраћаја, да консултујемо праксу из европских земаља које имају сличне прописе, као и да разговарам са родитељима“, навела је Зорана Михајловић.
Изразила је одлучност да измене закона, након ових консултација, и одлуке Народне скупштине Републике Србије, буду усвојене по хитном поступку, као и да почну да се примењују од 1. јануара 2015. године.