Radisavljević: Nastavljamo istrage

RadisavljevicTužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da se istrage nastavljaju i da pritsci i pretnje neće biti prepreka njegovom radu.On kaže da bi to značilo da se država povlači pred krimnalcima, tajkunima i grupama čiji su kriminalni interesi ugroženi.On je istakao da u ovom trenutku prioritet imaju predmeti koji se tiču takozvane visoke i teške korupcije.
„Njeni akteri su nosioci najviših državnih funkcija kao najviši organi u pravosudnoj grani vlasti. Takođe, karakterišu je enormni iznosi pribavljene imovinske koristi i velika šteta koja pogađa budžet i drzavnu imovinu, “ rekao je Radisavljević u intervjuu „Kuriru“.
Prema njegovim rečima, ova vrsta kriminala veliki je problem i mnogih drugih zemalja, uključucujući članice Evropske unije, a korupcija je našla naročito pogodno tle u procesima privatizacije, javnim nabavkama, finansijkom sektoru, zdravstvu i putnoj privredi. Radisavljević je ocenio da tužilaštvo svojim aktivnostima pokazuje da „nema i ne može biti zaštićenih“.
„Kad je reč o takozvanoj visokoj korupciji, krivični postupci su pokrenuti a nekima su već donete i prvostepene presude. U toku su krivični postupci protiv tri bivša ministra, aktuelnog direktora JP Putevi Srbije i 11 bivših direktora javnih preduzeća, preduzeća u kojima je država vlasnik ili suvlasnik kapitala, kao i protiv više sudija, a pravosnažno je osuđen bivši zamenik javnog tužioca,“ rekao je on. Pored pomenutih postupaka, kako je naveo, u radu je još nekoliko predmeta čija se realizacija očekuje.
„Kao što znate , pod lupom su već krivična dela izvršena u Azotari Pančevo, Galenici, Agrobanci, Razvojnoj banci, Sartidu… Za neke od ovih predmeta već je prikupljeno dovoljno dokazana osnovu kojih su podignute optužnice,“ naveo je tužilac.
Na pitanje da li ima pomaka u lociranju i hapšenju Darka Šarića optuženog za šverc kokaina, on je rekao da nadležni organi Srbije imaju iskustva s pronalaženjem „begunaca od pravde“ i da zato nema dilemu u pogledu konačnog epiloga aktivnosti koje se preduzimaju.
„Pokazalo se da skrivanje od države nije moguće. Ni u zemlji ni van njenih granica. Bez obzira na logistiku i zaštitu,“ zaključio je Radisavljević.